Zwemmen, dat doe je bij De Vuursche

(wedstrijd) zwemmen

Zwemmen is een leuke en gezonde bezigheid. Wanneer je met zwemles minimaal je A en B zwemdiploma hebt behaald kun je bij De Vuursche al beginnen met wedstrijdzwemmen. Bij een zwemwedstrijd starten meerdere zwemmers tegelijk allemaal in hun eigen baan. Ze weten van tevoren welke afstand ze moeten zwemmen en welke slag(en) ze mogen gebruiken. Tijdklokken houden precies bij wie er het snelst is. Degene die het snelst is, wint de wedstrijd. Bij sommige wedstrijden worden de punten van alle zwemmers van een team bij elkaar opgeteld. Het team met de meeste punten wint. Er zijn bepaalde regels voor de start en het keerpunt. Je mag bijvoorbeeld bij de start en bij het keerpunt niet te lang onder water zwemmen.

Maar voordat je de snelste bent is trainen heel belangrijk. Bij De Vuursche trainen de “Beginners” en “Gevorderden” twee keer per week. Tijdens de trainingen werk je aan je techniek en conditie. Je leert de verschillende slagen goed beheersen. Ook wordt er veel getraind op een goede start en de keerpunten. Zodra je enige basis hebt gelegd voor de diverse zwemslagen, ben je misschien klaar voor een echte zwemwedstrijd? Dit gebeurt altijd in gezamenlijk overleg met je gediplomeerde en enthousiaste zwemtrainers. Door De Vuursche wordt er aan diverse regionale wedstrijden deelgenomen waarbij je het opneemt tegen leeftijdsgenoten van andere verenigingen. Daarnaast organiseert De Vuursche ook diverse jaarlijkse onderlinge wedstrijden. Zoals de Onderlinge Sprintwedstrijden, Clubkampioenschappen met de "Tine Adams Trofee" en de 100/200 meter Vrije Slag. Het wedstrijdseizoen loopt van september tot medio juni. De wedstrijden worden op zaterdag- of zondagmiddag gezwommen.

De allerjongste kinderen laten we kennis maken met de zwem- en waterpolo beginselen door middel van onze Donderkoppies. Zwemclub de Vuursche doet ook mee aan het High-5 programma van de gemeente Baarn.

 

Het wedstrijdzwemmen kent de volgende zwemslagen:

vrije slag of borstcrawl; De armen worden een voor een door het water naar achteren getrokken en over het water naar voren gebracht. De hand raakt steeds als eerst het water. De benen worden afwisselend onder het water snel op en neer bewogen.

vlinderslag; Bij de vlinderslag worden beide armen tegelijk door het water naar achteren getrokken en over het water naar voren gebracht. De benen worden gelijktijdig op en neer bewogen onder water.

rugslag; Bij de rugslag lig je op je rug. De armen worden afwisselend over het water naar voren gebracht en door het water weer teruggetrokken. De armen bewegen als molenwieken. De benen worden afwisselend onder het water snel op en neer bewogen.

schoolslag; De schoolslag is de langzaamste wedstrijdslag. Dit is de eerste slag die je leert met diplomazwemmen. Met je armen duw je het water naar achteren. Je armen blijven in het water liggen. De benen maken een zijwaartse trapbeweging.

wisselslag; Bij de wisselslag zwem je alle slagen. Bij de 100 meter wisselslag zwem je bijvoorbeeld 25 meter vlinderslag, 25 meter rugslag, 25 meter schoolslag en 25 meter borstcrawl.

Ook zijn er estafettewedstijden. Bij een estafette zwemmen vier zwemmers uit een team om de beurt. Als een zwemmer zijn deel heeft gezwommen en de kant aan tikt, mag de volgende zwemmer in het water springen. Het team waarvan de zwemmers het eerst klaar zijn, heeft gewonnen.

Trimzwemmen

Naast wedstrijdzwemmen hebben we ook het trimzwemmen bij De Vuursche, een gezonde en gezellige manier van zwemmen. Tijdens het trimzwemmen wordt pittig gezwommen maar wel door iedereen op zijn of haar eigen niveau. Daarom kunnen alle jonge tot oudere volwassenen meezwemmen. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een enthousiaste en deskundige trainer. Één keer per week sportief en gezond bezig zijn? Dan is het trimzwemmen de oplossing! Het programma is zeer afwisselend. Het is niet alleen goed voor uw conditie maar tevens ook gezellig. Het trimzwemmen bestaat uit een half uur pittig zwemmen, maar nogmaals wel ieder op zijn / haar eigen niveau. Elke donderdagavond wordt er in zwembad De Trits van 21:30u. tot 22:00u. gezwommen.