• Zwemmen bij De Vuursche

  • Wedstrijdzwemmen is een leuke en gezonde sport. Techniek, conditie en concentratie zijn de kernwoorden van wedstrijdwemmen met het doel zo snel mogelijk te worden. Wanneer je met zwemles minimaal je A en B zwemdiploma hebt behaald kun je bij De Vuursche al beginnen met wedstrijdzwemmen. Bij een zwemwedstrijd starten meerdere zwemmers tegelijk allemaal in hun eigen baan. Ze weten van tevoren welke afstand en welke slag(en) ze mmoeten zwemmen. Tijdklokken houden precies bij wie er het snelst is. Degene die het snelst is, wint de wedstrijd. Bij sommige wedstrijden worden de punten van alle zwemmers van een team bij elkaar opgeteld. Het team met de meeste punten wint. Er zijn ook bepaalde regels voor de start en het keerpunt. Je mag bijvoorbeeld bij de start en bij het keerpunt niet te lang onder water zwemmen.

  • Maak live kennis met zwemmen

    Vind je zwemmen leuk en wil je nog beter en sneller leren zwemmen? Dan is wedstrijdzwemmen een sport voor jou! Techniek, conditie en concentratie daar gaat het om. Als je deze drie dingen goed beheerst, dan is de kans groot dat je als eerste aantikt. Heb je net je A- en B zwemdiploma gehaald, dan nodigen we je graag eerst uit om kennis te maken met onze Donderkoppies. Ben je op zoek naar een nieuwe sport en lijkt wedstrijdzwemmen je wel wat? kom dan eens LIVE kennismaken bij onze zwemafdeling. Doe gelijk 2x gratis mee want dat is de allerleukste kennismaking! Kijk op ons trainingsrooster wanneer je naar het zwembad kan komen. Tot ziens in de Trits.

    We vinden het fijn om vooraf te weten dat we je in het zwembad welkom kunnen heten. Vul daarom eerst, helemaal onderaan deze pagina, het blauwe formulier in en kom naar de Trits.

  • Indeling zwemmers

  • Maar voordat je de snelste bent is trainen heel belangrijk. Bij De Vuursche trainen de “Beginners tot 12 jaar” en “Gevorderden” twee keer per week. Tijdens de trainingen werk je aan je techniek, concentratie en conditie. Je leert de verschillende slagen goed beheersen. Ook wordt er veel getraind op een goede start en de keerpunten. Zodra je enige basis hebt gelegd voor de diverse zwemslagen, ben je misschien klaar voor een echte zwemwedstrijd? Dit gebeurt altijd in gezamenlijk overleg met je gediplomeerde en enthousiaste zwemtrainers. Je krijgt dan een KNZB startvergunning en kun je deelnemen aan officiële wedstrijden. Doordat je nu aan wedstrijden mee doet wordt ook jouw contributie hierop aangepast.

  • Door De Vuursche wordt er aan diverse regionale wedstrijden deelgenomen waarbij je het opneemt tegen leeftijdsgenoten van andere verenigingen. Wedstrijden worden dan ook in diverse zwembaden in de omgeving en in de Trits gezwommen. Daarnaast organiseert De Vuursche ook diverse jaarlijkse onderlinge wedstrijden. Zoals de Onderlinge Sprintwedstrijden, Clubkampioenschappen met de "Tine Adams Trofee" en de 100/200 meter Vrije Slag. Hier doen ook Vuursche waterpoloërs aan mee. Het wedstrijdseizoen loopt van september tot medio juni. De wedstrijden worden op zaterdag- of zondagmiddag gezwommen. Eigen clubwedstrijden worden op één van de trainingsavonden gehouden. We gaan als één zwemploeg naar de wedstrijd en elke zwemmer komt uit in zijn/haar eigen leeftijdscategorie. Afhankelijk van het aantal zwemmers worden er een aantal series gezwommen. Dus als je bijvoorbeeld twee afstanden zwemt zit er altijd wat tijd tussen die 2 series. Je tijd wordt opgenomen door de zwemofficials die bij ieder startblok staan. Ook kijken ze of je de keerpunten correct hebt uitgevoerd.
    Ook zijn er soms estafetteseries. Bij een estafette zwemmen vier zwemmers uit een team om de beurt. Als een zwemmer zijn deel heeft gezwommen en de kant aan tikt, mag de volgende zwemmer in het water springen. Het team waarvan de zwemmers het eerst klaar zijn, heeft gewonnen.

    Word jij misschien wel de snelste zwemmer van De Vuursche? Dan staat jouw naam en snelle tijd binnenkort op de erelijst met clubrecords?

  • Zwemslagen

  • Het wedstrijdzwemmen kent de volgende zwemslagen:

    Vrije slag of borstcrawl; De armen worden een voor een door het water naar achteren getrokken en over het water naar voren gebracht. De hand raakt steeds als eerst het water. De benen worden afwisselend onder het water snel op en neer bewogen.
    Vlinderslag; Bij de vlinderslag worden beide armen tegelijk door het water naar achteren getrokken en over het water naar voren gebracht. De benen worden gelijktijdig op en neer bewogen onder water.
    Rugslag; Bij de rugslag lig je op je rug. De armen worden afwisselend over het water naar voren gebracht en door het water weer teruggetrokken. De armen bewegen als molenwieken. De benen worden afwisselend onder het water snel op en neer bewogen.
    Schoolslag; De schoolslag is de langzaamste wedstrijdslag. Dit is de eerste slag die je leert met diplomazwemmen. Met je armen duw je het water naar achteren. Je armen blijven in het water liggen. De benen maken een zijwaartse trapbeweging.
    Wisselslag; Bij de wisselslag zwem je alle slagen. Bij de 100 meter wisselslag zwem je bijvoorbeeld 25 meter vlinderslag, 25 meter rugslag, 25 meter schoolslag en 25 meter borstcrawl.

  • Zwem-officials

  • Bij deelname aan een zwemwedstrijd is de vereniging verplicht om ook tijdwaarnemers te leveren. Bij de Vuursche zijn dit over het algemeen ouders/verzorgers, die anders toch al in het zwembad aanwezig zijn om naar hun kroost te kijken. Voor hen blijkt dan vaak iets nuttigs doen toch altijd een leuk en dankbaar tijdverdrijf.

    Een tijdwaarnemer/keerpuntcommissaris registreert met een handklok de gezwommen tijd van de zwemmer en/of controleert de correcte uitvoering van het keerpunt. De genoteerde tijden worden daarna doorgeven aan de wedstrijdjury. Het clubje Vuursche tijdwaarnemers is klein en versterking is altijd meer dan welkom. Hoe meer mensen, hoe minder er vaker een beroep gedaan wordt op dezelfde personen. Om tijdwaarnemer te kunnen zijn volg je korte cursus. Deze wordt verzorgd door de KNZB en de cursuskosten zijn vanzelfsprekend voor rekening van de vereniging. Na voltooiing ben je officieel een zwemofficial!

    De zwemofficials staan tijdens de wedstrijd onder leiding van de scheidsrechter. Over het algemeen volgt men hiervoor dus eerst de cursus tijdwaarnemer. Heb je de smaak te pakken en wil je daarna doorgroeien? Dan kun je een vervolgcursus volgen tot jurylid, kamprechter, starter of uiteindelijk tot scheidsrechter.   

    Wil je graag als zwemmer of ouder/verzorger je ook extra, als vrijwilliger, inzetten voor de Vuursche kijk dan vooral ook even bij onze vacatures en meld je aan voor een taak of functie bij de zwemcommissie.

  • TRIMzwemmen

  • Bij de Vuursche hebben we ook het trimzwemmen, een gezonde en gezellige manier van zwemmen. Tijdens het trimzwemmen wordt pittig gezwommen maar wel door iedereen op zijn of haar eigen niveau. Het is geen wedstrijd! Daarom kunnen alle jonge tot oudere volwassenen meezwemmen. Dit alles gebeurt samen met het vaste inzwem-programma van Heren 3. Één keer per week sportief en gezond bezig zijn? Dan is het trimzwemmen de oplossing! Het zwemprogramma is zeer afwisselend. Het is niet alleen goed voor jouw conditie maar tevens ook reuze gezellig. Het trimzwemmen duurt een half uur, elke donderdagavond van 21:00u. tot 21:30u. in zwembad de Trits.

  • De Vuursche heeft eigen clubkleding. De totale kledinglijn voor zwemmers en waterpoloërs bestaat uit een zwembroek, badpakken, boxer, jammer, T-shirts, short, hoody, sporttas, rugzak en een teamset waterpolocaps van het merk diapolo. Tegen een kleine meerprijs is het mogelijk om je eigen naam erop te laten drukken. Met je nieuwe Vuursche clubkleding maak je natuurlijk meteen indruk op de tegenstander als je er strak en herkenbaar gekleed uitziet.

    In samenwerking met AVD-sports kun je de Vuursche clubkleding, het hele jaar door, via de webshop van AVD-Sports zelf bestellen. Echter moet je dan wel verzendkosten betalen. Daarom zullen we tijdens het seizoen meerdere pas- en bestelavonden in de Trits houden. Dan kan je de bad- en clubkleding passen en direct de juiste maat bestellen. Alles wordt dan in één keer geleverd en dan kun je daarna jouw bestelling in het zwembad ophalen. Het bespaart dus verzendkosten. Kijk en bestel alle items bij clubkleding!