Welkom bij Zwemclub De Vuursche uit Baarn.

Op deze pagina komt u meer te weten over onze vereniging en haar activiteiten. Voor specifieke of soms meer gedetailleerde informatie verwijzen we u graag naar de onderwerpen in het menu hierboven.

De Baarnse Zwem- en waterpolovereniging "Z.C. De Vuursche" is opgericht op 22 juni 1959 en stelde zich toen, in de verenigingsstatuten, ten doel de beoefening van het zwemmen, in de ruimste zin, te bevorderen en meer algemeen te maken. Dat klinkt heel formeel en feitelijk komt het er op neer dat we met elkaar op een goede, sportieve en gezellige wijze de zwemsport beoefenen. Dat is vandaag de dag, bij De Vuursche nog steeds de manier waarop leden, trainers en vrijwilligers dagelijks in hun vrije tijd bezig zijn met wedstrijdzwemmen, waterpolo en trimzwemmen.

Het zal iedereen bekend zijn, dat zwemmen een gezonde bezigheid is. Veel aandacht wordt besteed aan het aanleren en verbeteren van de verschillende zwemslagen en andere technieken. Immers, hiermee wordt de basis gelegd voor de wedstrijdzwemsport en ook voor het waterpolo. Dat doen we o.a. bij onze Donderkoppies. De Donderkoppies zijn voornamelijk de kinderen die net hun A- en B-zwemdiploma hebben behaald. Zij beleven het leukste uur van de week en leren op speelse wijze hoe leuk het is om van het startblok te duiken en snel aan de overkant te komen ofwel met een bal met elkaar een doelpunt te maken.

archief embleem 1960Zodra enige basis is gelegd voor de diverse zwemslagen, wordt er door de leden van de zwemafdeling deelgenomen aan diverse regionale wedstrijden en de nationale zwemcompetitie. Naast de regionale wedstrijden organiseert de zwemcommissie diverse onderlinge wedstrijden, welke jaarlijks terugkeren. Zoals de Onderlinge Sprintwedstrijden, de "Tine Adams Trofee", Clubkampioenschappen en de 100/200 meter Vrije Slag. Aan deze wedstrijden kan door alle leden, dus ook door waterpoloërs, trimmers, etc. , worden deelgenomen.

Bij Z.C. De Vuursche kunt u ook trimzwemmen, een gezonde en gezellige manier van zwemmen. Tijdens het trimzwemmen wordt een half uur pittig gezwommen maar wel door iedereen op zijn of haar eigen niveau. Daarom kunnen alle jonge tot oudere volwassenen meezwemmen. Één keer per week sportief en gezond bezig zijn? Dan is het trimzwemmen de oplossing! Het programma is zeer afwisselend.

Z.C. De Vuursche heeft in haar historie diverse successen met het waterpolo behaald, waarbij het Nederlands kampioenschap voor de dames en meisjes aspiranten het hoogtepunt was. Daardoor neemt het waterpolo nog steeds een belangrijke plaats in binnen de vereniging. Zwemclub De Vuursche heeft één damesteam, drie herenteams en diverse jeugdteams. Vanzelfsprekend wordt er competitie gespeeld met andere waterpoloverenigingen. De diverse teams van Z.C. De Vuursche spelen wisselend op Bonds- of regioniveau. De waterpolowedstrijden worden hoofdzakelijk op zaterdag (namiddag / avond) gespeeld.

De wedstrijdzwemmers en waterpoloteams worden getraind door enkele gediplomeerde trainers. Zij worden bijgestaan door enthousiaste leden die vrijwillig op hun niveau actief zijn en graag hun kennis en ervaring aan andere leden willen overdragen.