Algemeen Nieuws

In Memoriam Tini Adams

2 maart 1931 – 7 augustus 2017

 

Zwemmen en Tini, dat hoort bij elkaar! Als klein meisje was ze zelf al een waterrat te noemen. Ze leerde zelf zwemmen in rivier de Eem. Een groot deel van haar werkzame leven bracht Tini in het zwembad door. Van zwemles, zwemtraining tot het vitaal houden van de oudere spieren van anderen. Al in de beginjaren van De Vuursche, toen de zwemclub nog zwemlessen in Hilversum verzorgde, was Tini als zwemjuf van de partij.  Daarna kwam ze in dienst bij de gemeente als zweminstructrice en verzorgde zwemlessen in het Baarnse Bosbad en in het overdekte zwembad de Trits. Ook haar dochter Bep werd lid van de zwemclub.

In haar jaren als zwemjuf was onder andere het aanleren van de zwemslagen een belangrijk onderdeel van de zwemdiploma’s en stond een zwemjuf of meester op de kant en niet in het water zoals vandaag de dag. Vele herinneren zich vast nog wel die koude ijzeren haak bij o.a. de rugslag. Juf Tini was hartelijk, lief, deskundig en vooral door haar enthousiasme zijn veel kinderen als vanzelfsprekend doorgestroomd naar wedstrijdzwemmen en waterpolo. En juist dat vanzelfsprekende zegt iets over het plezier wat Tini overdroeg op de zwemmers.

Na haar vertrek bij de gemeente als zweminstructrice stortte ze zich op de zwemtrainingen bij de zwemclub en zette ze zich ook in voor de zwemcommissie. Voor haar inzet benoemde de Vuursche Tini als Lid van Verdienste. Juf Tini genoot van haar vrijwilligerswerk bij De Vuursche. Vooral het contact met de kinderen en andere vrijwilligers maakte het een feest om in en naast het water voor anderen bezig te zijn.

Op 10 april 1996 nam ze afscheid als zwemtrainster. De jonge generatie, geïnspireerd door Tini, nam het trainersstokje over. Met een oude rode brandweerauto werden Tini en haar man feestelijk opgehaald. Bij de Trits werd door haar zwemkinderen een ereboog gevormd en aan de badrand nam ze dankbaar een zelfgemaakt boek met tekeningen en plakwerkjes van de kinderen in ontvangst. De zwemclub bood haar een afscheidsreceptie aan en vele oude bekenden kwamen langs om Tini de hand te schudden. Tijdens die receptie ontving Tini de Zilveren KNZB speld voor haar bijzondere verdienste voor de Vuursche en de zwemsport. Als verrassing schonk Tini twee bekers aan de zwemclub. Deze twee bekers werden omgedoopt tot de “Tini Adams Trofee”. Deze wisseltrofee wordt jaarlijks uitgereikt aan de clubkampioenen.

Na haar afscheid als zwemtrainster was Tini in de Trits nog actief voor de 55-plussers in het kader van “Meer Bewegen voor Ouderen”. De Vuursche zat in haar hart opgesloten en ze bleef een vaste gast bij de nieuwjaarsreceptie, diverse thuis-zwemwedstrijden en diverse jubilea. Daarnaast reikte ze jaarlijks zelf de “Tini Adams Trofee” uit aan de nieuwe clubkampioenen bij de Vuursche. Als je Tini niet in het zwembad tegenkwam dan was het wel op straat voor een hartelijke groet of een praatje, waarbij het onderwerp zwemmen altijd wel weer ergens opdook.

Heel veel mensen zullen aan Tini terugdenken als die lieve zwemjuf en direct daaraan een fijne herinnering verbinden. Het is die dankbare herinnering aan Tini, die we meenemen bij onze eerstvolgende duik in het zwembad. Met de Tini Adams Trofee bij de clubkampioenschappen zal Tini elk jaar weer even in gedachten in het zwembad aanwezig zijn.

 

Jeroen Hof- 15 augustus 2017


Correspondentieadres familie: Magistratenveld 404, 7327 LH, Apeldoorn